Lecitin, jehož název vznikl ze starořeckého ??????? (lekithos), což znamená žloutek, je klasický název pro fosfatidylcholin a společný výraz pro všechny lipidy, přesněji fosfolipidy, které jsou složené z mastné kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Ty jsou složkou vnější buněčné membrány živočichů a rostlin. Lecitin je průvodní látkou tuků a mastných kyselin a zvláště hojně se nachází ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin.
Lecitin dovoluje emulgovat (smíchat) tuky a vodu a je tedy důležitým přírodním tenzidem (emulgátorem) pro potraviny a krmivo. V Evropské unii je lecitin povolen jako přídatná látka do potravin (E 322). V seznamu přísad jsou uvedeny jako lecitin, sojový lecitin nebo právě E 322. V medicíně a kosmetice bývá také využíván jako aditiva, v dietologii jako potravinový doplněk.
Lecitinové produkty, jako extrakt ze sojových bobů nebo vajec, obsahují v závislosti na zdroji vedle lecitinu pro vylepšení také další fosfolipidy jako sphingomyelin a glykolipidy. Také tyto skupiny látek mají podobné vlastnosti jako lecitin a také se používají jako emulgátory. Díl polárních lipidů (nerozpustné v acetonu) musí podle příslušné směrnice EU odpovídat minimálně 60% lecitinových produktů.
Když vědci používají termín lecitin, hovoří o čištěné látce jménem fosfatidylcholin, která patří do kategorie v tucích rozpustných substancí zvaných fosfolipidy.
Fosfolipidy jsou esenciální složky buněčných membrán. Potravinové doplňky označované jako lecitin obvykle obsahují 10-20% fosfatidylcholinu.
Fosfatidylcholin se používá jako dodavatel cholinu, který je potřebný pro integritu buněčných membrán a urychluje pohyb tuků dovnitř buněk a ven. Je to též součást nervového přenašeče acetylcholinu a je potřebný pro normální mozkové funkce, zejména u dětí. V trávicím systému je fosfatidylcholin součástí žlučového systému, který se podílí na emulgaci potravy pro usnadnění trávení..
Ačkoliv lidské tělo dokáže syntetizovat cholin, doplňkové množství z diety je za jistých okolností nezbytné.
Fosfatidylcholin byl použit v mnoha předběžných studiích pro širokou škálu neurologických a psychiatrických onemocnění.
Cholin, jako hlavní součást fosfatidylcholinu, se nachází v sojových bobech, v játrech, ovesné kaší, zelí a květáku. Sojové boby, vaječný žloutek, maso a některá zelenina obsahují fosfatidylcholin. Lecitin (10-20% fosfatidylcholinu) je přidáván k mnoha zpracovaným potravinám pro uchování konzistence.
Fosfatidylcholin je používán v souvislosti s následujícími onemocněními:
- Vysoká hladina homocysteinu
- Jaterní cirhóza
- Prevence defektů nervové trubice
- Tardivní dyskineze (mimovolní pohybová porucha vznikající nejčastěji při dlouhodobé léčbě klasickými neuroleptiky)
- Alzheimerova choroba
- Bipolární deprese
- Žlučníkové záchvaty
- Hepatitida ? zánět jater
- Vysoká hladina cholesterolu
Další vlastnosti lecitinu:
- zmírňuje kloubní bolesti
- podporuje růst vlasů
- zlepšuje paměť
- čistí cévní stěny
- zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů
- zlepšuje prokrvení tkání
- pomáhá při zácpě a nadýmání
Lecitin můžete zakoupit na http://www.001shop.cz/potravinove-doplnky/lecitin/