Pravidla proti vzniku vrásek
Chceme-Ii předejít vráskám, je třeba dávat přednost pokrmům, bohatým na vitamín E jako velmi cenný katalyzátor biochemických procesů našeho organismu. Mezi doporučovanými pokrmy jsou: brokolice, obilné klíčky, sójové boby, fazole, špenát, růžičková kapusta, výrobky z integrální mouky, mátové listy, celerové listy, mrkvová nať.
Jak sami vidíte, naše jídelní zvyky ve značné míře vylučují použití vnějších částí některých zelenin- jako listů a natě. Zbavovat zeleninu listů nebo odřezávat nať celeru, používat jenom "Iepší" části, je z hlediska výživy omyl, protože odhazujeme cenné zdroje vitamínu E.
Celkem vzato strava, zaměřená proti vzniku vrásek, musí obsahovat potraviny s vitamíny A, E a PABA, která se nachází v ledvinkách, ve výrobcích z integrální mouky, v rýži, obilných plevách, játrech a melase.
Z tohoto hlediska si každý může vybrat stravu, potřebnou k předcházení vzniku vrásek. Pokud se týká vitamínových integrátoru, jejich dávky jsou odvislé podle jednotlivých případů a podle podmínek životosprávy. Na závěr uvádíme doporučení dietologa Earl Mindella z jeho knihy "Shaping up with vitamins": "náležitá dávka kyseliny pantotenové (až 1 miligram za den) a dále vitamínu C (1 gram za den), a přidáme-li při konzumaci mastných kyselin ještě dávku vitamínu A, B a minerálů, to vše dokáže vyhladit pokožku a vrásky".
Vedle výživy jsou to faktory vlivu prostředí a způsobu života, které způsobují urychlené uvadnutí pokožky. Dodržujte zhruba tyto zásady proti předčasnému vzniku vrásek:
- nekouřit, protože pokožka povadne a zešedne,
- spát 7-8 hodin denně,
- nevystavovat pokožku slunci po dlouhou dobu, navykněte si raději opalování denně, ale krátkou dobu,
- nevystavovat se přehnané fyzické námaze, i v těchto případech dochází ke zvýšené spotřebě vitamínu E oproti běžnému fyzickému zatížení,
- co možná nejméně se zdržovat - žít - ve znečištěném prostředí,
- co nejméně užívat estrogenů, které jsou antagonní k vitamínu E,
- vyhýbat se stresu a nepodléhat pocitům frustrace (dochází tak ke spalování mnoha vitamínů),
- jako ochranu pokožky užívat extraktu z vitamínu E,
- nevařit z průmyslově připravených polotovaru, které ztrácejí značnou část své
výživné hodnoty.
Zdroj: Antonello Fanto – Vitamíny a prevence
Komentáře
Tento pojem se běžne používá, než začneš machrovat a dělat chytráka, tak zkus třeba zagooglovat. "Co je to integrální mouka?
Integrální mouku lze vyrobit ze všech typů obilovin, včetně celého zrna. Termín "integrální" znamená, že mouka je získávána z celého zrna, tedy i ze slupky, která dělá mouku tmavou."
- Odpovědět
Pošli odkaz