Kořenová zelenina v zimě
Pro zachování vitamínů jsou vhodná následná doporučení:
Kupujte pouze zeleninu, která není otlučená či nahnilá.
Zeleninu připravujte raději v páře (vyjímkou je vařená zeleninová polévka). Dušená zelenina si uchová více vitamínů i výraznější chuť..
Pořiďte si kvalitní nůž - ocelový či keramický. Rez na noži ničí vitamíny. Výhodou keramických nožů je, že na sebe neváže pachy.
Kořenová zelenina, ale např. i brokolice uvolní více zdraví prospěšných živin, pokud je tepelně zpracovaná než syrová.
Kvalitní tuk přidaný do jídla, pomůže při vstřebávání v tucích rozpustných vitamínů (např. betakarotenu z mrkve).
mk
Komentáře
kořenová zelenina je ideální "zimní" potravina, s využitím organizmu prospěšných látek pomůžeme vařením, jak je uvedeno v článku. výborné "zimní" jídlo jsou samozřejmě brambory, zelí, kapusta, brokolice a pod. taktéž jiné "kořeny". v zimě je lepší zeleninu dusit, vařit, případně péci, z ovoce jsou nejlepší jablka, hrozno, sušené křížaly nebo ořechy. v zimním období se metabolizmus zpomaluje, pomáháme mu i tím, že organizmus nezatěžujeme na trávení náročnými potravinami, ale hutnější pokrm (kaše, dušená či vařená zelenina, kompoty a pod.) neškodí. na jaře pomalu začínáme "oživovat" přidáním více čerstvých chodů do našeho jídelníčku, více pijeme (raději převařenou) vodu nebo pročišťující čaje z neškodných bylinek.
anulevrtule.blog.cz Prosím kouknete se na můj blog Děkuji
- Odpovědět
Pošli odkaz