Syrová strava - pro a proti
Argumenty pro syrovou stravu:
Vařením se ničí různé vitaminy a enzymy. Ve vodě vařená zelenina neobsahuje nakonec už vůbec nic výživného. Například vitamin C, který je velmi termolabilní, se vařením úplně zničí. Bez něj nemůže v buňkách probíhat okysličování, ani zneškodňování cholesterolu v krvi. Při jeho nedostatku se tvoří zubní kaz, dochází k ateroskleróze. Snižuje se i odolnost proti infekčním chorobám a rakovině. Nejvíce vitaminu C obsahuje křen, zelená paprika, petržel, zelí, jahody, pomeranče, květák, citrony, ale jen za předpokladu, že jsou syrové, nekonzervované.
Vědci též zjistili, že k jevu nazývanému trávicí leukocytóza nedochází, pokud jíme syrovou stravu. Při požití vařené či jinak upravované stravy se ve stěnách střev seskupí leukocyty - bílé krvinky, jako by vytvářely obranu před cizorodým nepřítelem. Tento jev byl pokládán za normální až do doby , kdy Paul Kouchakoff z Institutu klinické biochemie v Lausanne zjistil, že k tomuto jevu v těle nedochází, pokud při jídle jen něčím syrovým začneme. Zdá se, že syrové potraviny nevyvolávají stejné imunitní reakce jako vařené.
Bílkoviny nejen ztrácejí vařením dvě třetiny výživné hodnoty, ale při jejich trávení jsou vytvářeny kyseliny a odpad, který se ukládá v organismu.
Při vysoké teplotě se bílkoviny obsažené v potravě stávají odolnými proti trávení a tak se snižuje možnost využití jejich aminokyselin.
Pokud zahříváme bílkoviny, zejména za přítomnosti cukrů - např. při pasterizaci mléka - dochází ke ztrátě aminokyseliny lyzinu.
Pokud vystavíme bílkoviny působení zásad (při mnoha procesech, při nichž se zpracovávají potraviny), lysin a cystein (přírodní antioxidační aminokyseliny) se eliminují a tvoří se toxické látky jako lysinolalanin. Pokud se při zpracování potravin používá chemikálií, jako např. peroxidu sodného, ztrácejí bílkoviny značné množství methioninu, což je opět přirozená aminokyselina s antioxidačním účinkem.
Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek.
Vědci objevili, že spálená a hnědá látka vznikající při zahřívání bílkovin, je velmi mutagenní. Také produkty vznikající při karamelizaci cukru a reakcí aminokyselin s cukry (jako kůrka chleba nebo topinky) obsahují širokou škálu látek poškozujících DNA - viz. článek "Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách".
Tuky - zejména nenasycené oleje, které používáme při vaření - se také v průběhu zahřívání a zpracování mění. Nejenže ztrácejí spoustu své nutriční hodnoty, ale opět vytvářejí mutagenní a karcinogenní látky.
Spousta vědců, kteří zkoumali problém léčení pomocí syrové stravy, se domnívá, že existují další důležité látky - jako jsou esenciální oleje v rostlinách, chlorofyl a saponiny - užitečné pro naše zdraví, které se teplem mění nebo ničí.
Syrové potraviny také obsahují přírodní enzymy, které se při vaření ničí. Ortodoxní směr těmto enzymům nevěnuje pozornost, protože se domnívá, že jsou při trávicím procesu zničeny hned po požití. Naproti tomu laureát Nobelovy ceny A. I. Virtan z Finska zjistil, že při trávení v ústech se spousta enzymů štěpí a jejich substráty chemicky reagují s látkami ve slinách a vytváří nové chemické sloučeniny, které jsou prospěšné pro zdraví člověka či zvířete.
Vědec Kašpar Trop objevil, že lidské tělo ví, jak má enzymy chránit a umí je dopravit zažívacím traktem až do tlustého střeva. Vážou veškerý přítomný kyslík a tak odstraňují plynné prostředí, které může vést ke hnití, kvašení, střevní toxémii, dysbaktérii nebo dysbióze.
Hans Eppiger z vídeňské univerzity zjistil, že strava s vysokým množstvím syrových potravin výrazně zlepšuje výměnu mezi buňkou a okolím, mikrocirkulaci a vylučování odpadů z buňky.
Syrová strava oproti vaření představuje též úsporu času a elektrické energie.
Vařením se změní i přirozené aróma a chuť pokrmů. Potom je musíme dochutit nadměrným množstvím soli, cukru, octa či koření.
Syrová strava obsahuje většinou nízký obsah tuků a kalorií, takže u většiny lidí podporuje hubnutí.
V syrové stravě je velké množství nerozpustné vlákniny, což podporuje pravidelnou stolici a rozpustné vlákniny, která snižuje riziko srdečních chorob.
Zvýšená konzumace syrového ovoce a zeleniny pomáhá tělu bojovat s infekcí a chrání proti některým druhům rakoviny.
Argumenty proti syrové stravě:
Většina z nás byla vychována na vařené a upravované stravě. Trávicí systém již není schopen strávit velké množství syrové stravy. Přidávání syrové stravy do jídelníčku musí probíhat pozvolna.
Nadbytek syrové stravy může u některých jedinců vést k syndromu dráždivého tračníku.
V čínské medicíně existuje názor, že syrová strava oslabuje slezinu. To vyvolává v těle sklon ke "chladu a vlhku", dochází k symptomům, jako městnání tekutin, vlhkým dlaním, nadýmání v břiše a k řídké stolici. Zejména v zimním období je proto nutno přidávat k syrovým jídlům "zahřívací" koření jako např. zázvor či skořici.
Syrová strava má na organismus velký detoxikační vliv. Především syrové ovoce a med uvádějí do chodu zvlášť agresivní procesy čištění. I některé druhy zeleniny by měly být při přechodu na syrovou stravu užívány s mírou, zejména pažitka, cibule, pórek a pastinák. Pokud je přechod na syrovou stravu náhlý, může dojít k rychlému vyplavení usazených škodlivin z hlubokých orgánů jako jsou játra a ledviny do povrchového vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli útroby, kůže a lymfatický systém. Nejsou - li však tyto orgány na takové čištění připraveny, může je to příliš namáhat a vyvolat léčebnou krizi. Dostaví se, když jedovaté substance vystoupí rychleji z tělesných tkání, než vyměšovací orgány mohou odstranit, a to potom vede k otravě krve a lymfy.
Syrové potraviny též mohou být kontaminovány choroboplodnými organismy, i když to platí zejména u potravin živočišného původu jako maso, mléko a vejce. U rostlinných surovin je třeba si dávat pozor na kontaminaci plísněmi.
Autor: mk
Zdroje:
Leslie Kenton- Věčně mladí, Votobia
Jennifer Harperová - Tajemství čínského léčitelství, Moba
Dr. Morter - Health and Wellness
Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Reader´s Digest
Ernst Gunter: Přirozená strava - Život bez chorob
Komentáře
Žádný extrém není pro tělo zdravý, pouze bych vsadila na vegetarianství, to bych řekla, že není žádný etrém, ale vitariáni, vegani apod.. to se mi nezdá.
zbytek clanku zase nepresny: neco malo k bilkovinam a jejich zmenam pri uprave - zahratim dochazi k denaturaci bilkovin, coz zvysuje jejich stravitelnost. reakce bilovin a acharidu - maillardova reakce - zlepseni senzorickych vlastnosti.
a mohla bych pokracovat. clanek mi prijde az moc tendencni. mnohe neznale muze zmast.
nerikat ne syrove strave, ale nic se nema prehanet. urcite plati, ze pestrost stravy je velmi vhodna - nejen co do slozeni stravy, ale i uprav (samozrejme pokud vynechate zbytene prepalovani tuku udelate dobre)
a jeste nakonec - co hygienicka stranka syrove stravy - nemyslim treba zelenina - radne oplachnout pod teplou vodou, ale treba maso? obzvlast pro male deti, na ktere se tu nekdo ptal, bych to neriskovala
Jinak,já jsem stopro raw rok.Zhubla jsem 30 kg,po třech dětech mám super postavu.Vážím při 167 cm 55 kg a svalové hmoty mám dostatek.Naopak,ted sportuji daleko více a energie mám jako nikdy.ted ve 40 letech podávám výkony,které jsem při vařené stravě nedávala ani v 16 letech.Mám nádhernou plet,žádné zažívací problémy rozhodně nemám.je ale třeba se naučit jíst.Ne to plácat páté přes deváté.Nějaké věci k sobě prostě nepatří.Ale to máte v malíčku velmi rychle.Většina lidí neumí jíst ovoce,jedí ho po jídle a DIVÍ SE,ŽE PAK MAJÍ NADÝMÁNÍ A MYSLÍ SI CHYBNĚ,ŽE NESNÁŠÍ TO OVOCE,ALE CHYBA JE,ŽE HO SNĚDLI KDY NEMĚLI,PROTOŽE VŮBEC NEUMÍ JÍST ZDRAVÉ JÍDLO.Pardon,caps lock,omylem.Celkově jsem naprosto zdráva,dokonce se mi vyléčila i nemocná štítná žláza, kvůli které jsem byla dva roky v neschopnosti.během půl roku jsem naprosto fit.Dle testů netrpím nedostatkem žádného vitamínu ani minerálních látek.S tím nedostatkem B12 je to mýtus.Všichni kolem mě chcípaj a já nechytnu nikdy nic.jsem v nejlepší kondici za celý život.Takže tohle vše vypovídá o tom,že pokud živočich jí to co jíst má,svou přirozenou stravu,tak je zaručena dokonalá regenerace jeho těla a je zdráv.I psychicky je mi moc dobře,protože mi nekolísá inzulinová hladina,takže nemám výkyvy nálad.Zlepšila se spousta věcí a přátelé,hlavně ženské,nevěří svým očím.Ony stárnou,šednou jim vlasy,tloustnou ..a já mládnu a první šediny mi zmizely za tři měsíce.RAW strava je vhodná absolutně pro všechny! akorát se musíte naučit pár pravidel,aby to fungovalo.Abyste si neudělali akorát galymatyáš v trávení.Ale diskuzí je dost všude,takže vám každý poradí.Můžete si dělat i raw čokoládu,která je velmi zdravá a nadupaná zdravím a velmi dobrá.I dosrty jdou dělat výtečné,takže opravdu o nic nepřijdete.Raw není o tom,že do smrti jen chroupete jabka a mrkev.Je velmi variabilní a zajímavá.A chutná.Navíc jí stačí málo.Já si ráno udělám smoothie,vypiji jednu sklenici a mám dost.Pak až obědvám,třeba krekry pohankové s avokádovo česnekovou pomazánkou.To je bomba!A odpoledne si dám s svačině třeba nějaký dezert-nějaký mák,kokos,atd.A večer nějaký super salát.A A večer zobu oříšky s brusinkami,goji,atd...No nejvíc mě pobaví,když mě o tom,jak strašně nezdravě jím,a měla bych začít jíst normálně,nebo to odskáču,poučuje někdo,kdo je otylý,má špatnou plet,šediny v 35 letech a zadýchá se jakmile trošku zrychlí krok :D Osobně si myslím,že ti lidé,pokud ryjí,činí tak ze závisti.protože dobře to jistě nemyslí,když vidí,jak se s člověkem stala pozitivní změna.Já byla taky skoro stará bába,ale je ze mě zase mladá,štíhlá holka v kondici a kdekdo to nekouše.Tak raw zdar!
Se syrovou stravou jděte do prdele!!!!!!!!!!
Doufam, že se nebudete zlobit, když něco z něho použiji...
Honza z
www.vitarian.zapisnik.cz
- Odpovědět
Pošli odkaz