Naklíčená semena jsou dobrým zdrojem vitamínů
Kdysi se u nás prodával naklíčený hrách, tzv. pučálka, na ulicích jako dnes pečené kaštany.
Naklíčená semena různých druhů rostlin umožňují rozšířit sortiment potravinářských výrobků a zvýšit biologickou hodnotu stravy. Navazuje na staré domácí tradice i na nové informace z orientální kuchyně.
Naklíčená semena se konzumují buď jako tepelně neupravené živé potraviny, nebo kulinárně upravená jídla. Jsou dobrým vitaminovým doplňkem, zejména v zimě a na jaře při nedostatku zeleniny. Během klíčení se ze zásobních látek tvoří nutričně cenné složky včetně antioxidantů; vzrostlejší semena obsahují chlorofyl. Řada složek naklíčených semen má ochranné nebo i léčivé účinky.
Využívá se řada obilných, luštěninových a jiných semen: pšenice, žito, ječmen, oves, hrách, fazol, čočka, bob, sója, vlčinec, pohanka, tykev, slunečnice, hořčice, řeřicha, ředkev, ředkvička, len, mungo, vojtěška, jetel, sezam, kopr a další.
Naklíčená semena se nejčastěji konzumují za syrová, samostatně, v salátech či jako obloha k hlavnímu jídlu nebo jako zeleninová příloha. Lze je však tepelně upravovat jako součást polévek, masových i zeleninových minutek, jako přísadu do vařené rýže či těstovin. Vaří se velmi krátce, aby se tepelně upravil povrch ale uvnitř, aby klíčky zůstaly křupavé.
Z klíčků lze připravit mnoho sladkých jídel a moučníků nebo můsli. Klíčky konzumujeme čerstvé, několik dní je lze uchoval při chladírenské teplotě +2 až +5 °C. Starší klíčky spíše upravíme tepelně. Často i malý přídavek naklíčených semen do salátů významně zlepší celkovou nutriční hodnotu podávané porce.
Zdroj: Karel Kopec - Zelenina ve výživě člověka, nakladatelství Grada
- Odpovědět
Pošli odkaz