Reklama

antidepresíva na celý život

Jirka (So, 30. 1. 2010 - 13:01)

Ahoj,beru AD Cipralex na den a před spaním Esprital po jedné tabletě už cca. 7let,poslední rok jsem to snížil na půlku od každé.Nyní jsem objevil, že u antidepresiv hrozí porušení peristaltiky střev neboli vedou k chronické zácpě...Máte s tím někdo nějakou zkušenost?Díky za report

hanah (Čt, 24. 12. 2009 - 14:12)

Děkuji za zprávu, můj psychiatr již dříve uvažoval o přibrání dalšího AD k cipralexu. Vzhledem ale k tomu, jakou mám zkušenost s nasazením prvních AD, nemám v těchto měsících, kdy mám hodně neodkladných povinností, odvahu zkoušet další léky. Mohla bych se proto ještě zeptat, jaká je pravděpodobnost, že počáteční vedlejší účinky nasazených antidepresiv budou velmi výrazné (jako původně u cipralexu), když už v organismu serotonin dávno nastartoval? Vím , že je to velmi individuální, ale je možné, že by mě nasazení AD blokujících úzkosti vedlejšími účinky v počátku léčby opět na delší čas vyřadilo?
Popř. jaké jsou zkušenosti s kompletním vysazením (jistě postupným) cipralexu po cca 4 měsících a přechod na jiné AD, např. Prothiaden?
Cipralex mi kromě úzkostí, které jsou někdy nesnesitelné, sedí, mám relativně dobrou náladu, a je možné, že kdyby úzkostí nebylo, byla bych snad s tímto lékem opět šťastným člověkem.

Děkuji za odpověď a přeji mnoho zdraví do nového roku, H.

J. D. (Čt, 24. 12. 2009 - 11:12)

Milá hanah,
oxazepam, neurol a xanax jsou benzodiazepiny, které nejsou pro léčbu paniky a úzkostí příliš vhodné pro riziko vzniku závislosti. Spíše se užívají nárazově a krátkodobě. Vhodnější jsou tlumivá antidepresiva, např. Prothiaden (podporuje spánek, dobře tlumí úzkosti, apod.). Závislost zde nevzniká. Cipralex je antidepresivum ze skupiny SSRI, tato skupina může někdy úzkosti i zvyšovat. Rozhodně se prosím poraďte se svým psychiatrem, je třeba situaci dobře probrat. Rovněž s dotazem na kombinaci AD a bylin se obraťte na svého lékaře.
Krásný den.

hanah (Út, 22. 12. 2009 - 23:12)

ahoj, chtěla bych poprosit o radu: čtvrtý měsíc beru cipralex na panickou poruchu, začátky byly více než dramatické, a postatně déle než prvních pár týdnů, dnes již relativně ok bez atak, když už tak jen náběhy, které nějak ukočíruji, ale na druhou stranu ráno velmi silné úzkosti, přes poledne až do večera, kdy přichází uklidnění, jinak narušení spánku, protože cítím hodně energie - ale úzkost jakoukoli činnost doslova blokuje. Žila jsem s panickými záchvaty, velmi silnými a dost častými, ale mimo ně jsem byla úplně v pohodě, o úzkostech jsem nic nevěděla, a nálada v podobě jednou nahoře, podruhé dole, hodně extrémní výkyvy. První měsíce jsem k cipralexu brala anxiolytika, dávky poměrně velké, podařilo se to úplně vysadit, problém je ale v tom, že dnes mi ani neurol, ani xanax, popř. oxazepam, vezmu-li je nárazově při větších potížích, prostě nezabírá !
Je to asi měsíc a půl, co jsem je vysadila a brát je zase pravidelně samozřejmě nechci. Má zde prosím někdo podobnou zkušenost?
Také by mě zajímalo, jak je to s kombinací AD a kozlíku lékařského a podobných bylin?
Mnohokrát díky a pěkné Vánoce

Lu-kuk (Út, 4. 8. 2009 - 19:08)

Ahoj lidičky...Mám chronické úzkostné stavy kombinované s depresemi a sklíčeností od narození. Je mi 30 a já beru už od dětství troje antidepresiva. Vystřídal jsem za tu dobu desítky druhů a nyní užívám asi dva roky Solian 100mg na večer, Sulpirol 50 ráno a odpoledne a Cipralex odpoledne 10mg. Beru je na obtíže, které podrobně popisuji v rubrice"Těžká chronická anxiozita". Tam si můžete přečíst můj příběh. Bez nich bych nemohl existovat, sice funguju tak na 50% ale pořád lepší něco než nic. A co se týče váhy, neměly léky na mou váhu nikdy žádný vliv.

katka (Po, 3. 8. 2009 - 17:08)

beru už asi tři roky AD, Serlift a teď Asentru, prý je to stejné. Z nejvyšší dávky 175mg jsem snížila na 150 a zatím v pohodě- snížila jsem před měsícem. Tak jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet, hlavní je to neuspěchat- počítám, že tak dva tři roky to ještě brát budu, než se dostanu na nulu.

pokud jde o váhu, patřím k těm šťastným, kteří nepřibrali. Naopak jsem asi dvě kila shodila- ne v důsledku braní AD, šlo to postupně.

Návštěvník (Po, 3. 8. 2009 - 15:08)

dobrý den, nevíte, dá se citalec brát celý život na úzkosti, deprese?

Ilona (So, 4. 4. 2009 - 09:04)

Ahojky,
tři roky jsem brala Anafranil a přibrala skoro deset kilo (ještě jsem měla hrozné problémy se zácpou). Teď beru čtvrtý rok Seropram a je to v pohodě. Jedinou nevýhodou je , že to alespoň u mne snižuje chuť na sex.

Mina (Pá, 3. 4. 2009 - 10:04)

AD beriem nepretržite 11 rokov (Prozac, Seropram, Seroxat, Deprex a posledné štyri roky Cipralex).Kto nemá skúsenosti s rokmi neliečenou depresiou, nevie,aký je to rozdiel v kvalite života.Pochopite?ne, nie je všetko OK, ale človek aspoň ako-tak funguje. Súhlasím, že Ad majú ved?ajšie účinky, ale ktorý chemický liek ich nemá? Hlavne, že pomáhajú psychike. Čo sa týka mojej hmotnosti, už 40 rokov si ju držím na 55 kg. No to je asi skôr dané geneticky.

MeeK (Ne, 25. 1. 2009 - 20:01)

Všem "kolegům", kteří jako já užívají AD a to dlouhodobě: nenechme se znervózňovat dealery bylinných placeb a leštěných kamínků! AD život SAMOZŘEJMĚ výrazně prodlužují, na neléčenou depresi se opravdu umírá, a než ta smrt přijde, není to život, ale utrpení. A ŽIVOT máme jen jeden. Nekouřím, nepiju a tak si myslím, že můj organismus těch 10 - 20 mg citalopramu nějak zmetabolizuje a nebudu z toho mít velkou újmu.

Nela (So, 24. 1. 2009 - 21:01)

no jo ale bez prášku nemůžem fungovat,těžké deprese bylinkovým čajem nezaženu,co nám zbývá..._také pořád přemýšlím kolik roků života mi to ubere.fakt se hrozně bojím.!!

Ahoj (So, 24. 1. 2009 - 19:01)

Mé kámošce Vysoká škola zničila život...bere 10 prášku antidepresiva..je ji 21 let...a tak mladáš holčina si ničí zdraví...přibrala 20 kg...no no commnet...léky jsou svinstvo...

vyšší váha (Pá, 23. 1. 2009 - 23:01)

K tomu přibírání na váze - beru Citalec už sedm let, střídavě půl, celou nebo celou a půl 20mg tablety a nepřibírám! Spíš jsem zhubla, ale to bylo dietou, žádné tuky a cukry.

Láďa (Pá, 23. 1. 2009 - 21:01)

Tak to si nemyslím. Každý lék má spoustu vedlejších účinků a antidepresiva zvláště. Lékaři sami pro sebe když nemusí nic neberou. Léky JEN KDYŽ JE TO NUTNÉ !! Bez nich je to daleko lepší a člověk si časem začne vážit sám sebe. A to mi věřte.

mimochodem (Pá, 23. 1. 2009 - 21:01)

Není to uplna verze...kamarád mi jí kdysi koupil v UK...ale doporučuji tu knížku někde stáhnou a přečíst..změnila mi myšlení vůbec na spánek na život na medicínu.. doporučuji Vám si ji pořídit..nebo někde koupit...je to jednoduchou angličtinou napsanou...

Teda (Pá, 23. 1. 2009 - 21:01)

http://www.bouncebackfast.com/sleep/2sleepchapters.pdf

Přečtete si toto a určitě se Vám změní život...
Doporučuji..ikdyž je to v angličtině...AD a jiné pilulky neberte...ubere Vám to polovina života....co je pro Vás přednější život nebo přeživání...Vím o čem mluvím...Depresma jsem trpěla...a ted Fuuuujaaaaa a jsem happy!!!

sam (Pá, 23. 1. 2009 - 09:01)

Beru AD 8 let a nepřibírám.

oprava (Ne, 13. 8. 2023 - 21:08)

Beru AD 8 let a nepřibírám. Tak 2009 - 8 = 2001, máme rok 2023 - 2021 = 22 let opravdu je bereš.

výpočet,. (Ne, 13. 8. 2023 - 21:08)

Beru AD 8 let a nepřibírám. Tak 2009 - 8 = 2001, máme rok 2023 - 2021 = 2022 let opravdu je bereš.

Moňka (Pá, 11. 12. 2020 - 11:12)

Krásný den, s paní psychiatričkou už delší dobu řešíme moji váhu, protože je nízká tak mě z toho dostává. Předepsala mi neurol 0,25 a teď po nějakých 3 měsících mi predepsala argofan 0,75 trosku mi to snížilo hmotnost a nemohla jsem po argofanu vůbec jist, což já bych prave naopak měla nabrat na hmotnosti a jist 6x denně.

Reklama

Přidat komentář